Friday, 12 August 2016

Hati-hati bila iklan di mudah.my


Kali ini saya nak paparkan macammana modus operandi mereka...sebenarnya bila dapat no telefon bukan malaysia ni terus jer tahu depa ni adalah scammer...tapi sebab banyak masa..layan jer lah..nak tengok sejauh mana strategi mereka.

Huhuh..sama sahaja..yang ni level penipu budak sekolah rendah ni..tak de pun method baru..asyik suh bayar ke agen la apa la..huhhuh..sekali bila kita dah tahu..terus diam..kikiki

Apa2 pun hati2 lah bila kita iklan kat mana2..mmg scammer ni akan ambil no org yg beria-ria nak jual barang...

ngeh...silap orang...entah sapa2 nyer muka lah dia letak kat depan..hakikatnya mamat negro kat belakang no ni..

Nampak gaya sekolah penipu mereka masih tak tukar silibus...duhai scamer yang tidak budiman..upgrade la silibus..kasi susah orang nak teka anda.

Ok next method scammer akan guna SMS pula..dengan minta kita email kat dia..siap tinggalkan email dia..ni jenis scammer yang tak de duit nak beli sim card..tunggu ya yang tu..tgh main2 kan mereka ni...kikikiki










Friday, 17 June 2016

Ubahsuai rumah: Kabinet dapur Part 5

Woosh bersarang dah nak sambung part ubahsuai rumah especially bahagian dapur atau kitchen kabinet ni.

Saya rasa tak complete kalau tak tunjuk apa kesudahannya. 

Setelah 4 tahun duduk rumah ni baru nak postkan gambar yea...sorry..terabai dan terlena agak lama...tara...ini dia.





Perkara utama bila buat kitchen kabinet, keperluan ada socket elektrik di dinding yg banyak tu perlu kerana banyak gadjet2 yg akan suri rumah a.k.a. isteri akan guna ketika persediaan memasak.

Saya namakan tema warna ni...ferrari kerana warna merah dan hitam..bhahaha.

Utk dapur rumah saya kali ni saya tidak menggunakan ventilator kerana dapur rumah saya mempunyai 2 pintu dan banyak tingkap dan tentunya banyak pencahayaan yg dititikberatkan.

Oleh kerana faktor pemilihan rumah di kawasan hujung/corner, maka saya tidak ada jiran "mengadap" ke arah dapur ini, maka privacy kami dapat optimumkan sebanyak mungkin.

Begitu juga pemilihan "bukan kayu" ke atas struktur bhg pintu dan juga rak kabinet dapur ini kerana saya inginkan dapur ini layaknya digunakan secara kasar atau basahan tanpa perlu maintenance yg tinggi atau takut mereput atau diserang anai-anai.

Thursday, 16 June 2016

Pernah lalui saat ini?


Jika dahulu zaman bercinta
kita tak boleh nak luahkan panjang-panjang
sekadar surat
sekadar sms

bila zaman berubah
ada whatsapp
ada video
ada musik lagi

kombinasi ini lebih mengasyikkan
buat yang pernah laluinya

"selamat pagi
good morning
dah makan belum
buat pe tu?
take care
drive safe
pandu hati-hati
take care
good night
sweet dream
saya rindu awak"

&

I

L
O
V
E

U

seakan kata kata magik 
melembutkan dua hati
mengasyikkan bukan?


video

Wednesday, 15 June 2016

Ubahsuai rumah: Perlukah kita ubahsuai sebelum jual rumah?

2016 saya bermula semula dari kosong. Saya kosongkan diri saya menimba ilmu secara praktikal dengan guidance sahabat saya dalam bidang hartanah juga. 

Kali ini cubaan utk menjual harga rumah dengan harga lebih tinggi dari pasaran. Saya harap formula ini berjaya. Saya akan kongsikan formula ini jika ia sudah berjaya.

Buat masa ini ianya in-progres sebab kerja ubahsuai dan make-over masih dilakukan pada bulan Ramadhan. Final touch-up dengan meletakkan gambar dinding dan bunga-bunga supaya bakal pembeli yang tengok terus berbunga di hati..eh...jangan sampai jatuh berbunga kat abang pulak..bhahahah.

Saya mengambil risiko juga sebenarnya kerana ini percubaan pertama saya untuk menjual secara fully furnish dengan hampir kesemua kelengkapan adalah baru!

Saya matchkan formula ini sebagai satu marketing strategi juga, when our packaging is attracting, senang jual walaupun ramai penjual yang rumah jenis yang sama, senang close deal dan boleh demand atau letak harga tinggi..? Faham..common sense kan? 

Doakan percubaan saya yg pertama berjaya..dan bila sudah close deal saya akan kongsikan analisa bagaimana berbaloi ke tak...huuhuhuu.

FYI, appartment saya yg lama ini telah dibeli pada Ogos, 1998 ketika zaman bujang saya, siap setelah anak sulung saya berumur 6 tahun...how long we had suffered from the delay of the project? Lokasi saya rahsiakan dahulu ya..later dah succes baru saya bagi detail.

Ubahsuai kasar kali ini hanya bahagian dalaman:

1. Cat keseluruhan dinding
2. Baiki siling
3. Tukar bhg tangki tandas
4. Tambah table top dan sinki dapur yang baru
5. Tukar semua lampu dan tambah kipas kepada yg lebih moden

dan selebihnya adalah kelengkapan rumah.... less is more is not the pratice here...sebab tu korang akan nampak rumah ni sarat hehehe...so akan jadi macam display house lah...

Ingat formula asal...kasi hati bakal pembeli berbunga-bungah!!!!








Tuesday, 14 June 2016

Parenting: Melentur Buluh dari Rebungnya



Kenapa tiba-tiba saya sentuh topik ini? Hmmm..di saat saya bermula sebagai seorang bapa pada tanggal 31 Mac 2004, hampir 9 tahun sejak kelahiran anak lelaki pertama dengan nama 'Azeem Iskandar.

Tidak lekang saya menimba ilmu keibubapaan (parenting) dari saat itu..hari ini saya tersentuh melihat pada persepsi saya seorang bapa memaksa anaknya mengulang semula solat Isyak di belakang saf. Mungkin kerana beliau melihat anak lelaki seusia 5 hingga 6 tahun bermian-main sebaik sahaja imam memberikan salam menamatkan solat.

Saat itu aku melihat dari jauh, begitu sabar ayahnya menyuruh anak itu untuk memulakan semula solat isyaknya, ku lihat wajah anak kecil itu sedikit ketakutan dengan muka yang mempamerkan wajah bersalah.

Tenang si ayah duduk di sebelah anaknya saat anaknya menghabiskan solat Isyak di belakang makmun yang sudah mulai keluar masjid dan ada yang menyambung solat sunat kemudiannya.

Persoalannya, bila kah waktu sesuai, perlukah kita begitu "tegas", adakah kita (sebagai bapa) akan dilihat sebagai "memaksa" atau mungkin ada yang berpandangan serong sebagai "mendera"?